X9 Owners & Riders Club
May 27, 2020, 13:00:19 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: New member confirmation emails may not be going out so keep checking back using the log on details you asked for.
 
   Home   Help Website Gallery Login Register Donate  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Starting x9 500sl  (Read 359 times)
jewls
Full Member
*
Offline Offline

Posts: 31



« on: April 12, 2020, 10:05:52 »

Hi all,
Can somebody help me,
I have recharged my key from the master twice,
 
A warning light has come up indicating rear brakes,
Would this stop it starting 
I also replace the battery but it had a different CCA ( 190 ),
Should it been the same as the old one?,
I have replaced the rectifier as the new battery blow the old one.

Anybody got any suggestions on why it will not start.

Julian
Logged
Dave Milnes
Administrator
Stunt Rider
*****
Offline Offline

Posts: 20864


Fylde Coast


WWW
« Reply #1 on: April 12, 2020, 20:49:41 »

The battery shouldn't make any difference as long as it is powerful enough to turn the motor over. On the SL there is a digidash warning for failed brake light bulbs but this is not a problem that should prevent the engine starting, it's simply a warning that one or more of the 5 small T5 bulbs have failed in the lamp. The brake light circuit should be working though to start the engine so if the motor won't turn over try the other brake lever as if the brake light switch isn't working on one side the motor won't crank.
As for keys, as long as the immobiliser LED goes off when you turn on the ignition the engine should start.
Logged

2004 X9 500 Evo in YELLOW - 2016 Maxsym 600i Sport
Anderton 2004, Pen-y-cae 2005, Matlock 2006, Hay on Wye 2007, Minehead 2008, St Florence 2010, Newent 2011, North Kyme 2012, Betsw-y-coed 2013, Hardraw 2014, Parkend 2015, Whitby 2016, Mundesley 2017, Derby 2018, Telford 2019.
jewls
Full Member
*
Offline Offline

Posts: 31



« Reply #2 on: April 13, 2020, 13:24:09 »

Hi Dave, thanks I will try that and get back to you
Logged
jewls
Full Member
*
Offline Offline

Posts: 31



« Reply #3 on: April 13, 2020, 13:30:35 »

Hi Dave,
Sorry to ask you again but where are the t5 bulbs on my bike?
Logged
jewls
Full Member
*
Offline Offline

Posts: 31



« Reply #4 on: April 13, 2020, 15:40:30 »

Hi Dave,
I forgot to say that when I put the new battery on my bike and ran it for a short time, then it stopped and found that I have blown the rectifier so the battery CCA is to large for the scooter.
I bought a second hand one which it started up then stopped.

Juklian
Logged
Dave Milnes
Administrator
Stunt Rider
*****
Offline Offline

Posts: 20864


Fylde Coast


WWW
« Reply #5 on: April 14, 2020, 09:06:53 »

The T5 lamps are in the brake light. Remove the rear centre panel then remove the brake light and you will see a row of 5 twist caps on a PCB that hold the bulbs, (same as on car dashboards), and if 2 or more of these have blown the lamp lights on the digidash every time you pull a brake lever.
Always worth checking that the brake light switches are working as if they aren't or one side (the one you like to use) isn't, then it won't start.
Just to clarify...is the motor turning over or is there no power to the starter motor?
Cranking OK but not starting is a more difficult thing to diagnose than a complete lack of cranking. No cranking is usually either side stand or kill switch or brake light switches.
Logged

2004 X9 500 Evo in YELLOW - 2016 Maxsym 600i Sport
Anderton 2004, Pen-y-cae 2005, Matlock 2006, Hay on Wye 2007, Minehead 2008, St Florence 2010, Newent 2011, North Kyme 2012, Betsw-y-coed 2013, Hardraw 2014, Parkend 2015, Whitby 2016, Mundesley 2017, Derby 2018, Telford 2019.
jewls
Full Member
*
Offline Offline

Posts: 31



« Reply #6 on: April 14, 2020, 10:23:39 »

Hi Dave,
I have changed all 5 bulbs in the back but it fired up and ran for a short while then stopped.
Could it be starvation on fuel?
Petrol is about 4/5 months old.
Is there any way the fuel pump not working

Julian
Logged
Dave Milnes
Administrator
Stunt Rider
*****
Offline Offline

Posts: 20864


Fylde Coast


WWW
« Reply #7 on: April 14, 2020, 14:26:45 »

Being FI I think if the pump wasn't working, it would not start at all.
How long does it run before stopping? If you touch nothing does it run longer than if you try revving it? Does it start up again straight away?
Logged

2004 X9 500 Evo in YELLOW - 2016 Maxsym 600i Sport
Anderton 2004, Pen-y-cae 2005, Matlock 2006, Hay on Wye 2007, Minehead 2008, St Florence 2010, Newent 2011, North Kyme 2012, Betsw-y-coed 2013, Hardraw 2014, Parkend 2015, Whitby 2016, Mundesley 2017, Derby 2018, Telford 2019.
jewls
Full Member
*
Offline Offline

Posts: 31



« Reply #8 on: April 14, 2020, 19:37:38 »

Hi Dave,
It runs for about 1 minute and stops and will not start again.
My battery ive  managed to recharge it and its holding its charge.
I will have another fiddle tomorrow and see what happens.

Julian
Logged
Dave Milnes
Administrator
Stunt Rider
*****
Offline Offline

Posts: 20864


Fylde Coast


WWW
« Reply #9 on: April 15, 2020, 08:18:52 »

Something heat related would be my guess then. It may be the fuel pump. Try filling the tank to the top so submerging the pump fully in cooling fluid. If it then runs longer, I'd remove and investigate the pump. It sounds more like a physical mechanical problem than an electrical as they either work or don't, and overheating of the pump I would class as mechanical.
When it stalls, turn off the power and remove the plug and see what colour it is as a guide to whether it is leaning out or becoming over rich prior to stopping.
Is there a way to keep it running ie: holding the throttle wide open or does it stop regardless? I am thinking it is not going off 'choke' and flooding. This would point to the temperature sensor that feeds the ECU. A good 500 will warm up if left idling fairly quickly so soon go off enrichment. The sensor is the device on the cylinder head with (IIRC) a green wiring connector (4 pin). Two pins feed the ECU and two feed the gauge.
Logged

2004 X9 500 Evo in YELLOW - 2016 Maxsym 600i Sport
Anderton 2004, Pen-y-cae 2005, Matlock 2006, Hay on Wye 2007, Minehead 2008, St Florence 2010, Newent 2011, North Kyme 2012, Betsw-y-coed 2013, Hardraw 2014, Parkend 2015, Whitby 2016, Mundesley 2017, Derby 2018, Telford 2019.
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!